ja bih da kazem...

Dobrodošli na moj blog

10.03.2011.

"Dali si slobodna?!"

        Cudna neka hava, kao da nam majka priroda dozvoljava da tek namirisemo proljece... Pokusala sam napraviti generalku sobe, naravno da se sve zavrsilo u pokusaju. Samo sto sam otvorila ormar i posegnula za odjecom, zaustavio me grc u stomaku:
Ma jok, time cu se pozabaviti sutra?
Proljec nije tu, ali zima definitivno prolazi, ovakvo sunce ne pripada zimi, nije ni proljetno, ali da definitivno ne pripada zimi?!
Nakon dvije godine imam slobodni dan, tacnije slobodne dane, pokusavam izbjeci istinu, ali da definitivno vec sutra sam jos jedna beznacajna brojka vise na spisku nezaposlenih.
Sada vec bivseg poslodavca sam danima smarala pitanjima, kada ce mi vratiti radnu knjizicu, u utorak je to i uradio. I evo je na stolu do kompjutera. Juce sam je stavila tu da ne zaboravim kada nakon dugo godina krenem da se prijavim na biro rada, naravno da sam je zaboravila, sada znam da to definitivno nije bila slucjnost.
Ko na danasnji vakat daje otkaz???!!!
Nakon godina mobinga, koji je u nasoj maloj drzavici mutirao, a u mojoj bivsoj firmi pravilo, sve je eskaliralo u jednom trenutku i telefonskom razgovoru(ciji sadrzaj rado izostavljam) sa sefom, kada bolje razmislim nisam sigurna dali sam dala ili primila otkaz?!
Neko bi pomislio da sam izgubila razum, i da je razlog u mobingu, ma ni blizu... za takvo sto bi trebalo postojati nesto sto se naziva ocekivanje, ma zaboli me dupe za mobing i sva ta sranja, hocu zaradjene pareeeeeeeee!!!
(mali dio razgovora zvucao je ovako)
- Sta opet, iduce sedmice(podsmjeh, koji sam si po prvi put priustila).
 - Znas, da nije do mene i mene cekaju obaveze, banka zove, sastavile su mi se dvije rate.
- Pa sto mi rece prosle sedmice, da je ove?!
- Meni su bili obecali, ali... znas...
- dobro, ok., ali moze jedno pitanje, ali daj molim te nastoj u ime 10 godina fer odnosa, iskreno odgovori...
- Reci
- Sta mislis ima li sanse da bude "bolje" i taj novac "legne", a ja kao i svi uposlenici prestanemo lagati jer nas lazu? Uz ovoliki profit, gdje su im pare u pm?
- Iskreno, nemam pojma...
- Ok., aj vidi kako to ide sa otkaznim rokom, pa da cim prije dobijem radnu knjizicu.
I eto ga, imam ratu studenskog kredita, minus na kartici, i status nezaposlene osobe...
Na fb sam dobila poruku, neki tip iz proslog zivota, javlja se sa uljudnim upitima, kaze ima ok zivot u Californiji, cesto nije siguran da je donio dobru odluku kada je utekao u SAD,.... bas se vratio sa nekog sajma cvjeca, on eto ima nekoliko cvjecara koje porilicno dobro posluju... kaze da nije sve u novcu, dao bi sve za jednu kafu uz Neretvu, jer je cuo da raja vec sjede u bastama... nisi se ni malo promjenila, ... Jesi li slobodna?
Citam i jedva se suzdrzavam od izljeva iskrenosti, umjesto toga odgovorim sljedece:
Ja sam ti kao ovo sunce, zarobljeno izmedju zime i proljeca, nemam pojma kome pripadam...ali definitivno nisam slobodna.
Ne vjerujem da ce razumiti i jednu moju rijec, ali nije ni bitno, dok ovo pisem vec sam jednim korakom spremna da izadjem na sunce i popijem kafu u nekoj od basta.